Hore

Pokyny pre zapracovanie zmien v súlade s GDPR

Pokyny pre zapracovanie zmien v súlade s GDPR

Základné pojmy:

Správca – je to firma/s.r.o., – spracováva všetky osobné údaje na webe (v tomto prípade vy)

Spracovateľ – každý, kto má prístup k osobným údajom, ktoré sú na danom webe (marketingová agentúra, zamestnanec alebo externé systémy ako je analytics, mailchimp..)

Musí byť, medzi nimi písomná spracovateľská zmluva (vzory spracovateľských zmlúv nájdete na úplnom konci článku).

Notifikácie:

Horný pop up – tento web XY vám chce posielať hlásenia, povoliť/zakázať – je to zle, keďže nestačí iba povoliť, neviem čo presne povoľujem.

Príklad:

 

Cookies –  je potrebné ju urobiť custom nastavenie Prevádzkovateľ webu. Príklad:

Spoločnosť XY  s.r.o., Nová 521/22, 816 01 Bratislava, IČO 0909 0909 0909 000, ako správca osobných údajov spracováva na tomto webe cookies potrebné pre fungovanie webových stránok a pre analytické účely a v prípade vášho súhlasu tiež pre retargeting. VIAC INFORMÁCIÍ…

 

Ako druhý príklad vám predkladáme aj takýto lepší vzor, ako by to mohlo vyzerať:

https://www.cookiebot.com/en/

 

Hneď pri načítaní webu upriamte pozornosť na tú lištu dole. Ide o to, že ľudia si vyberajú, na aké účely sa cookies nemajú zbierať ešte predtým, ako dajú súhlas na ich zber a na prekliku do VIAC INFORMÁCIÍ by malo byť takéto info (Príloha na konci tohto dokumentu).

 

V tejto podstránke musí byť:

– komu dávam tento súhlas,

– čo sa zbiera.

– za akým účelom (ale nie vylepšenie našich služieb)

– na ako dlho – týždeň, mesiac, …

– aké mám práva – žiadať o export, výmaz a podobne

 

Objednávky, kontaktný formulár:

V rámci dokončenia objednávky netreba vyžadovať súhlas so spracovaním os. údajov, pretože on s nimi logicky súhlasí. Ideálne, ak by sme tam dali vetu k tomu tlačítku „dokončiť objednávku“ : Dokončením objednávky súhlaste s všeobecnými obchodnými podmienkami a spracovaním osobných údajov –  slová obchodné podmienky a spracovanie údajov smerujú každé na samostatnú podstránku – na obchodné podmienky/osobné údaje podstránku, kde smeruje aj link z cookies lišty.

Kontaktný formulár tak isto nevyžaduje súhlas s osobnými údajmi, pretože je logické, že tieto údaje sú potrebné na zaslanie odpovedi na dopyt.

 

Prihlásenie a registrácia:

  • Pri obidvoch musí byť, že súhlasí so spracovaním osobných údajov, tak isto by tu malo byť uvedené pri prekliku na viac info o osobných údajoch, info do akej doby si uchováva web/eshop tieto osobné údaje – do neurčitá nie je vhodné .
  • Neodporúčame implementovať facebook, google, prihlásenie/ registrácia keďže údaje berú práve tieto weby a nie je možné to odkontrolovať.

Referencie a recenzie a komentáre:

  • V každom z nich je potrebný mať súhlas od užívateľa aj keď nemusí byť vidieť na webe

Email marketing:

  • Je potrebné riesiť double opt-in schválenie – čiže zákazník sa prihlási dobrovoľne do newslettru, ale príde mu email aby potvrdil toto prihlásenie, že chce skutočne dostávať tieto maily.
  • Môžeme mu poslať iba newslettre, ktoré súviasia s produktami, ktoré u mňa nakupuje.
  • Zákazníkovi zo zákona môžem posielať emaily aj bez toho aby sa mi prihlásil do newslettra.

 

Uchovávanie údajov:

Všetky údaje treba uchovávať u vás v zabezpečenom mieste, ide všeobecne o údaje ako:

  • Meno,
  • Email,
  • Telefónne číslo,
  • Adresa,
  • Fotografia,
  • Poloha,
  • Ip adresa,

 

V prípade potreby je potrebné poskytnúť užívateľovi údaje, aké údaje o ňom máte a ak si to vyžiada tak do 30 dní mu poskytnúť výpis, zmenu, zmazanie, prvá požiadavka je zdarma pri druhej si môžete za to fakturovať adekvátnu sumu.

 

Príloha: VIAC INFORMÁCIÍ

Spoločnosť XY  s.r.o., Nová 521/22, 816 01 Bratislava, IČO 0909 0909 0909 000 užíva na tejto webovej stránke súbory cookies, ktoré sú tu použité za účelom merania návštevnosti webu, cielenie reklamy, prispôsobenie zobrazenie webových stránok XY.sk. Cookies pre meranie návštevnosti webu a prispôsobenie zobrazenie webových stránok sú spracovávané na základe oprávneného záujmu spoločnosti. Cookies pre cielenie reklamy sú spracovávané na základe vášho súhlasu.

Údaje, ktoré prevádzkovateľ takto získa, môžu byť sprístupnené ďalším spracovateľom, najmä prevádzkovateľom služieb a platforiem Google a Facebook.

Webové stránky možno používať aj v režime, ktorý neumožňuje zbieranie údajov o správaní návštevníkov webu.

Zbieranie údajov o správaní návštevníkov webu je aktivované z iniciatívy návštevníka webu, vyjadreného aktívnym zaškrtnutím možnosti “Súhlasím”, ktorá nasleduje za upozornením v dolnej časti webovej stránky, znejúcim nasledovne: “Prevádzkovateľ webu, Spoločnosť XY  s.r.o., Nová 521/22, 816 01 Bratislava, IČO 0909 0909 0909 000., ako správca osobných údajov, spracováva na tomto webe cookies potrebné pre fungovanie webových stránok a na analytické účely a v prípade vášho súhlasu tiež pre retargeting. “

Súhlas udeľujete na dobu, ktorá je uvedená ďalej pri jednotlivých marketingových cookies. Súhlas so zbieraním údajov súborov cookies pre marketingové účely možno vziať kedykoľvek späť, a to pomocou zmeny nastavenia príslušného internetového prehliadača.

Zhromaždené cookies súbory sú spracované najmä prostredníctvom služby Google Analytics, prevádzkovanú spoločnosťou Google Inc., sídlom 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA.

Zozbierané cookies súbory sú následne spoločnosťou Google Inc. v súlade so Zásadami ochrany súkromia, dostupnými na

https://www.google.com/intl/cs/policies/privacy/#nosharing.

Vezmite, prosíme, na vedomie, že podľa zákona o ochrane osobných údajov máte právo:

  • požadovať od nás informáciu, aké vaše osobné údaje spracovávame,
  • požadovať od nás vysvetlenie ohľadne spracovania osobných údajov,
  • vyžiadať si u nás prístup k týmto údajom a tieto nechať aktualizovať alebo opraviť,
  • požadovať od nás vymazanie týchto osobných údajov – spoločnosť výmaz vykoná, pokiaľ nie je v rozpore s platnými právnymi predpismi a oprávnenými záujmami spoločnosti
  • v prípade pochybností o dodržiavaní povinností súvisiacich so spracovaním osobných údajov obrátiť sa na nás alebo na Úrad na ochranu osobných údajov.

 

Spoločnosť XY s.r.o. zhromažďuje na svojich webových stránkach nasledujúce súbory cookies:

  • typ
  • názov
  • účel
  • expirácia

 

Cookies tretích strán

  • Google Analytics
  • Získanie štatistických informácií
  • Podľa nastavenia prehliadača, popr. do odstránenia

 

Cookies tretích strán

  • Google Adwords
  • identifikácie v rámci reklamnej siete spoločnosti Google, opätovné zacielenie reklamy (retargeting)
  • 540 dní

 

Cookies tretích strán

  • pixel Facebook
  • identifikácie v rámci reklamnej siete spoločnosti Facebook, opätovné zacielenie reklamy (retargeting)
  • 180 dní

 

Cookies tretích strán

  • pixel Linkedin
  • identifikácie v rámci reklamnej siete spoločnosti LinkedIn, opätovné zacielenie reklamy (retargeting)
  • 180 dní

 

Vzory spracovateľských zmlúv:

Zahraničné služby:

Slovenské a české služby

 

Ďaľšie články z kategórie

Návody a postupy

Ako napísať dobré meta title a description?

Z copywriterského hľadiska sú meta title a meta description tým najdôležitejším prvkom, ktorý rozhodne o tom, či človek na váš web po vyhľadávaní v Google klikne alebo nie. Viete však,...

čítať článok

5 najčastejších SEO chýb, ktoré väčšina ľudí ignoruje

Pri hľadaní chýb v optimalizácii pre vyhľadávače sa stále stretávam s piatimi, ktoré sa opakujú takmer pri každom klientovi alebo projekte. Mojou úlohou je tieto chyby eliminovať, no nie vždy...

čítať článok

SEO pre obrázky a grafiku – ako byť prvý s obrázkom v Google

Nepodceňujte obrázky v rámci SEO. Veľká časť aj vašich návštevníkov pochádza práve z obrázkov (globálne viac ako 12%). SEO pre obrázky je však o niečo špecifickejšie, ako pre samotné podstránky...

čítať článok

Certifikovaní

partneri